Kävin pari viikkoa sitten päiväseltään Pietarissa. Yksi reissun kohteista oli Pietarin etnografinen museo, jossa oli meneillään tsaarin ajan Venäjän pohjoisosissa elävien kansojen vaatetus. Siellä oli paljon myös suomalaista esineistöä. Minnuu kiinnostivat erityisesti suomalaiset neuleet.
Ensimmäisenä näin hevosen jouhista tehdyt neulakintaat. Valitettavasti kuva yllä on huono. Näiden yhteydessä oli kalastukseen liittyviä esineitä. Jos oikein ymmärsin, nämä olivat kalastajan kintaat. Tällaisistä kuulimme, kun teimme Sukupolvien silmukat kirjaa, oli hienoa nähdä nämä ihan oikeasti.
Lisää neulakintaita - nämä olivat myös suomalaisosastolla.
Mie olin niin varma, että muistaisin tarkasti, mitkä lapaset olivat suomalaisia, mutta näistä yllä olevista en olekaan varma. Ainakin nuo alimmaiset vaikuttavat venäläisiltä.
Tähän pysähdyin pitkäksi aikaa. Siis lapas- ja sormikasblokkerit eivät olekaan mikään nykyajan keksintö! Näitä esiteltiin huovutettujen käsineiden yhteydessä.
Latvialaislapasten yhteydessä kerrottiin, miten tärkeää lapasten ja sukkien myyminen markkinoilla oli. Siitä sai moni lisätienestiä. Myös tämä tuli tutuksi Sukupolvien silmukat -kirjaa tehdessä. Samalla tavalla toimivat Suomenlahden saarien asukkaat.
Harmi, kun yllä oleva kuva taidokkaista kirjoneulesukista on epäonnistunut. Nämä taisivat olla myös Latviasta.
Seiskarilta peräisin olevat sormikkaat ihastuttivat.
Lapaset ja sukat olivat venäläistä alkuperää.
Näyttely oli laaja ja todella mielenkiintoinen. Museossa oli vaatetusta myös Venäjän muista osista. Todella mielenkiintoista!
Pahoittelen sitä, etten tehnyt museossa muistiinpanoja. Toivottavasti en muistanut asioita väärin.
Aina ei voi onnistu täydellisesti mutta kyllä kuvistasi hyvin saa käsityksen kauniista ja käytännöllisistä neuleista. Sulla tuo miljoonakaupunki on niin lähellä. Juuri sitä lehdissä mainittiin uudeksi Berliiniksi, siis viikonloppukohteeksi kun Euroopan kaupungit on jo käyty. Ja tuolla on niiiiin paljon historiaa ja museoita, ravintoloita yms että ei aika tule pitkäksi.
VastaaPoistaTässä etsin adventinajan KAL neulontoja, vähän löytyi. Ajattelin ruveta Heidi Alanderin Sielunlinti Advent MKALiin (huivi).
Hieno näyttely ja kiitos esittelystä, mutta nämä kirjoneulesukat keltaisen hameen alla ovat ehdottomasti virolaisia, tarkemmin ottaen Muhun saarelta. Paikka tunnetaan värikkäistä ja usein kukka- ja kasvikuvioilla kirjotuista kansallispuvuista (kuvassa morsiamen hame) ja kirjoneuleista, joissa on ornamenttien lisäksi mm. lintuja tai vaikkapa kärpäisiä. Ja kuten näkee, tohvelitkin kirjattiin. Muhulaiset käsityöt ja etenkin nämä tohvelit olivat suosittuja lahjoja ja käyttöesineitä neuvostoaikaan ja suosio jatkuu käsityöihmisten keskuudessa edelleen. Vinkkinä eräs virolainen blogi: http://villatee.blogspot.com/. Mukavaa loppusyksyä etelästä!
VastaaPoistaKiitos tiedosta! Nyt kun tuon kerroit, tajusin, että kyllähän mie muhulaiset neuleet tiedän, koska olen haaveillut neulovani niitä. Nyt en vaan muistanut, kun koko ajan hermoilin, etten muista mitään. Hyvä, että korjasit virheeni.
PoistaKiitos kommentistasi, nyt mä osasin löytää Ravelrystä noita KALeja yms. Näin sitä oppii kaiken aikaa.
VastaaPoistaMä sit ne lapasetkin teen. Eiköhän 2 MKALia riitä joulunajan tekemisiksi. Sukkia on nyt tullut tehtyä niin ei niitä enää.