sunnuntai 3. tammikuuta 2016

Martta-nukke

Olin marraskuussa kolmena lauantaina paikallisessa Taito-käsityökeskuksessa Martta-nukkekurssilla. Martta-nukkeja tehtiin 1900-luvun alusta 1970-luvulle asti. Nuken nimi ei suinkaan ole Martta, vaan Martat kehittivät nuken kotiäideille lisätulojen saamiseksi. Miulta meni nuken tekemiseen n. 18 tuntia, eikä työn jälki ole sellainen, että nuken voisi myydä, joten ei lisätienesti helpolla Martoille tullut.
Olin jo kauan haaveillut Martta-nuken tekemisestä, mutta myöhästyin aina kaupungin kurssien ilmoittautumisesta. Kun kurssi järjestettiinkin omalla kylällä, sinne oli pakko mennä. Kyllä kannatti! Nuken tekemiseen kuului monta eri vaihetta, jotka olisivat jääneet kotiolissa tekemättä.

Nukkeni on malliltaan Repro Pula-Bebe. Jotta sitä voitaisiin kutsua tällä nimellä, oli ohjeita seurattava tarkasti. En olisi halunnut maalata suuhun hampaita näkyviin, mutta Pula-Bebellä pitää olla hampaat, joten maalattava ne oli.
Kurssin lopulla ehdin vielä ommella nukelle mekonkin. Yllätyksekseni löysin tilkkukassistani juuri sopivaan kangasta mekkoon. Olen aloittanut neulomaan nukelle sukkia. Haluaisin myös neuloa sille villatakin. Katsotaan saanko aikaiseksi.
Nukkeni on ihana! Sillä ei ole vielä nimeä. Marttaa, Mariaa ja Auroraa on jo ehdotettu.  Mitä sie ehdottaisit?

14 kommenttia:

 1. Minusta kaunis nukkesi näyttää ihan Aino-Maijalta. Hyvin olet tehnyt niin nuken kuin mekonkin. Talvella olisi hyvät ne sukat ja villanuttu.

  VastaaPoista
 2. Minusta taas ihana nukkesi näyttää joko Liisalta tai Eilalta (mummuni mukaan).
  Nukke on tosi ihana, minä en kyllä osannut tehdä. Olet selvästi saanut "puhallettua" siihen hengenkin.

  VastaaPoista
 3. Ihana nukkesi näyttää minusta ihan Raijalta tai Ritvalta. Sukat ja villatakki kyllä sopivat vielä vaatetukseen.

  VastaaPoista
 4. Hieno nukke. Olis jäänyt multa tekemättä. Mun mielestä se on Heidi. Ja edellä Pian ehdottama Raija sopis myös.

  VastaaPoista
 5. Onpa soma. Minun tyttö on Aurora, ei näytä yhtään häneltä;) Raija kuulostaa sopivalta.

  VastaaPoista
 6. Voi kuinka ihana nukke! Minusta se on kyllä ihan vaan Martta, eikä mikään pula-sellainen. =)

  VastaaPoista
 7. Nämä on niin ihania. Muistuttaa kovasti Esteriä.. ja kaipaa kyllä sitä neuletakkia.

  VastaaPoista
 8. Onpa ihana! Minusta se on aivan Marjatan näköinen :)

  VastaaPoista
 9. Kun luin ehdotukset, Marjatta ja Esteri ovat tosi hyvät. Marjattaa ajattelin ihan ensimmäisenä. Itselläni oli/on aivan saman näköinen nukke. Nyt vanhan kotini vintillä. Nimeltään Marjatta.
  Olen Suomen suurinta ikäluokkaa, eli eivät lelut meidän lapsuudessamme kovin hienoja olleet. Yksi silmänsä sulkeva nukke minulla oli, mutta sillä ei oikein saanut leikkiä ettei mene huonoksi.

  VastaaPoista
 10. Erikasmäen Torppari12. maaliskuuta 2017 klo 21.33

  Ihana Martta-nukke. Itsellä työn alla myös ihka ensimmäinen Martta-nukkekurssilla. Teen repro Isosiskoa. Todella kivaa. Hyvää jatkoa!

  VastaaPoista