lauantai 15. lokakuuta 2016

Kansallispuvun sukkia

Tekisi mieli sanoa, että neuloin koko kesän kansallispuvun sukkia, mutta en mie niitä koko kesää neulonut. Aika pitkään niitä kuitenkin tein, sillä neuloin kahdet parit ja lisäksi vielä vikkelisukat.  Neuloin viisi vuotta sitten epäonnistuneen parin, siitä lähtien olen suunnitellut neulovani uudet. Syyt epäonnistumiseen löytyvät täältä. Kesällä vihdoinkin päätin ryhtyä toimeen, sillä olin luvannut neuloa ystävällenikin kansallispuvun sukat.
Tällä kertaa onnistuin paremmin. Sukat eivät ole karheat, eivätkä mene kieroon. Vikaa niistä silti löytyy, ne eivät pysy jalassa. Sukat eivät ole löysät, mutta niistä puuttuu yläreunaa kirirstävä resori. Miun täytyy vielä laittaa sukkien suuhun ohutta kumilankaa tai sitten niiden alla täytyy pitää sukkahousuja.
Jouduin muokkaamaan ohjetta aika paljon. Lankana miulla oli ohut sukkalanka (420 m /100 g), mutta silti jouduin luomaan paljon vähemmän silmukoita kuin ohjeessa oli. Tein myös levennyksiä ja kavennuksia ohjetta vähemmän.
Ystäväni sukat olivat hieman isommat kuin omani. Olin varannut niihin lankaa 2 kerää. Ensimmäinen kerä loppuikin toisen sukan terää aloittaessani. Kun olin neulonut jonkin aikaa, huomasin, että toisen kerän valkoinen olikin eriväristä kuin ensimmäisen kerän valkoinen. Minnuu harmitti hirvittävästi. Erivärinen terä jää piiloon kenkään, mutta silti suututtaa! Ystäväni vakuutti, ettei se haittaa, mutta miusta kansallispuvun osissa ei saisi olla virheitä.
Kuvat on otettu Suomenlahden rannalta. Olimme siellä seuraamassa lintujen syysmuuttoa. Hanhet olivat vielä sisämaan pelloilla, emmekä nähneet juuri muitakaan lintuja. Olipahan rauhallista aikaa kuvata sukkia, kun lintuja ei lennellyt häiritsemässä kuvaamista.
 Kansallispuvun sukkien kanssa samaan syssyyn neuloin Vantaan vikkelisukat. Vikkelihän on tuo kaksinkertaisilla nurjilla silmukoilla neulottu nilkkakuvio. Sitä oli hauskaa neuloa. Neuloessa näytti siltä, ettei kuvio oikein erotu, mutta  kastelun ja pingoituksen jälkeen se näkyy hyvin.

Vantaan vikkelisukat kuuluvat samaan hyväntekeväisyyssukkien sarjaan, josta olen kertonut aikaisemminkin. Sarjaan kuului 5 ohjetta, joista olen nyt neulonut kolme. Vaikka loput mallit ovat kauniita, ne eivät kuitenkaan ole tyyliäni, joten en niitä neulo.

Mereltä nousi sadekuuro. Oli kiiruhdettava katoksen alle suojaan. Olen kirjannut sukkien tiedot Ravelryyn: kansallispuvun sukat ja vikkelisukat.

8 kommenttia:

 1. Ihania sukkia jälleen! On noissa polvisukissa ollut neulomista. Usein minullakin käy niin, että ohjeessa on neuvottu luomaan minun käsialalleni ihan liikaa silmukoita.

  VastaaPoista
 2. Iso harmi se on kun on eriväriset kerät. Ja sitäkös ei millään huomaa ostovaiheessa, tai siis pitäisi se vyöte aina tarkistaa mutta ei aina vaan muista . . .
  Kahdet vikkelisukat oon neulonut ja saman totesin että kuvio ei erotu mutta kyllähän se sieltä sitten esiin tuli kun sukat oli viimeistelty.

  VastaaPoista
 3. Kauniit sukat kummatkin, harmi vaan, että valuvat. Mutta jospa keksit keinon siihen. Vielä suurempi harmi tuo kerien erivärisyys, se osaa kiukuttaa kyllä. Johonkin olen vikkeliä tehnyt joskus, mutta se on jäänyt unholaan. Pitäisi ottaa uusintaharjoitus. :)

  VastaaPoista
 4. Kauniit kansallispukusukat; harmi, etteivät pysy ylhäällä. Kerien erivärisyys saa kyllä neulojan välillä raivon partaalle. Vikkelikuvio on hauska.

  VastaaPoista
 5. Voi sinun viitteliäisyyttäsi! Upeita sukkia.

  VastaaPoista
 6. Eija, sukat pidetään ylhäällä sukkanauhoilla. Sellaiset seuraavaksi työn alle! Ihanat palmikot olet neulonut saumaan.

  VastaaPoista
 7. Upeita ja isotöisiä sukkia! Ohutta lankaa saa tikutella kauan.

  VastaaPoista