sunnuntai 18. toukokuuta 2014

Vihdoinkin!

Vihdoinkin voin kertoa, mitä olen puuhaillut viimeisen 1½ vuoden ajan. Loppuvuodesta 2012 miut pyydettiin mukaan työryhmään, joka ryhtyi valmistelemaan kirjaa vanhoista kansanomaisista karjalaisista neuleista. Olen aina ollut kiinnostunut siitä, mitä esiäitimme ovat neuloneet. Eeva Haaviston ja Mary Oljen kirjat ovat kuluneet käsissäni. Olin monesti harmitellut sitä, että miksei meillä Suomessa kukaan tee nykyaikaista kirjaa meidän perinneneuleistamme, kun Virossa julkaistaan vähän väliä toinen toistaan upeampia neulekirjoja heidän vanhoista neuleistaan.

Jossain salaisessa sydämen syövereissä miulla oli ollut haave, että tekisin se itse, mutta en uskonut sen koskaan toteutuvan, sillä aika ei riittäisi enkä uskaltaisi enkä osaisi. Nyt miut siis pyydettiin mukaan, enkä epäröinyt hetkeäkään. Muut työryhmän jäsenet löytyvät Väriä elämään -, Leenan käsityöt - ja Käspaikkakerholaiset -blogien takaa. Lisäksi ryhmäämme kuuluu Anne, jolla ei ole blogia.

Joulukuussa 2012 vierailin Lappeenrannassa Etelä-Karjalan museossa tutkimassa sukkia ja lapasia, jotka ovat peräisin menetetyn Karjalan alueelta. Muut työryhmämme jäsenet vierailivat Kansallismuseossa, Suomalaisen kirjallisuuden seurassa, Pohjois-Karjan museossa, Käsityömuseossa Jyväskylässä ja lukuisissa menetetyn Karjalan pitäjien pienissä museoissa. Saimme lapasmalleja myös yksityiskokoelmista. Neuloimme, keskustelimme netin välityksellä, kirjoitimme, lähettelimme sähköposteja ja tapasimmekin kerran tai pari.  Ja nyt, yli vuoden aherruksen jälkeen, noin kuukauden päästä, kirja julkaistaan. Olen niin tohkeissani, etten osaa  sanoin kuvata.

Kirjan nimi: Sukupolvien silmukat
Kustantaja: Maahenki 
(Kirja ei vielä näy heidän sivuillaan, koska kirjan kansi ei ole vielä valmis.)

Kirjassa on yli 40 neulottua tai virkattua lapas- ja sukkaohjetta menetetyn Karjalan alueelta sekä taustatietoa sukista ja lapasista ja perinteestä, joka niihin liittyy.

17 kommenttia:

 1. Voi miten hieno juttu, kirja täytyy sitten ehdottomasti hankkia!

  VastaaPoista
 2. Hienoa. Kirja joka pitää kyllä hankkia.

  VastaaPoista
 3. Hienoa. Tilaan kirjan heti, kun se on mahdollista. Vanhempani ovat Karjalan evakkoja, joten asia on minulle läheinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään kirja kopsahti postiluukusta. Selailin sitä kuvia silmäillen. Näyttää upealta. Kiitos hienosta kirjasta!

   Poista
 4. O! Hienoa, luotan siihen, että ohjeet ovat helposti ymmärrettäviä miullekin...
  Onnee!

  VastaaPoista
 5. Onpa hieno juttu. Ostan myös varmasti kirjan, äitini on nimittäin Karjalasta lähtöisin :)

  VastaaPoista
 6. Mahtavaa että sen voi nyt julkisesti kertoa, onnea! Ja hei pitäähän meidän taas kesällä tavata, joko teillä tai meillä ;)

  VastaaPoista
 7. Hienoa, ihanaa kun sait haaveesi toteutettua !
  Toivon suurta myyntiä kirjalle ja monta painosta lisää :)

  Onnea teille kaikille tekijöille ♥

  VastaaPoista
 8. Upea juttu! Aikamoisen työn olette tehneet! Mahtavaa! :)

  VastaaPoista
 9. Onnea, suuren työn olette tehneet!

  VastaaPoista
 10. Oi miten ihana asia, tuo kirja on pakko saada!

  VastaaPoista
 11. Wautsi wau! Hienoa, upeeta! Oon ajatellu ihan samaa, että miksei täällä ku naapurissakin. Ja nyt te ootte tehneet sen. Nostan hattua. Jotain suurta uumoiloin olevan tekeillä kun ilmassa on ollut salaperäisyyttä. Leenan blogia oon kanss seurannut ja hiljaista sielläkin oli kun työtä kirjan puitteissa on riittänyt. Onnittelut sulle ja muulle tiimille.

  VastaaPoista
 12. Onnea valmistuneesta teoksesta!

  VastaaPoista
 13. Hienoa!! Paljon onnea ja ihana kevättä/kesää!!

  VastaaPoista
 14. Onnea! Upea juttu. Tuon kirjan ostan heti, jo tunnesyistä. Ovathan juureni äidin puolelta Uukuniemi - Jaakkima - Kurkijoki -linjalta.

  VastaaPoista
 15. Voi miten mielenkiintoisessa projektissa olet ollut mukana! :) Ei ihme, että olet ollut kiireinen, mutta nyt sinä ja koko poppoo saatte nauttia uurastuksestanne. Onnittelen hienosta työstä! Harmi vaan, että Lappeenrantaan on meiltä niin pitkä matka, muuten tulisin kyllä julkistamistilaisuuteen.

  VastaaPoista