tiistai 24. lokakuuta 2017

VanhaaYstävien tapaamiseen kotikonnuilla sattui syksyn ensimmäinen aurinkoinen lauantaipäivä. Saimme nauttia toistemme seurasta, kauniista luonnosta ja lounaasta uudelleen avatussa ravintolassa. Ruokailun päätteeksi sain kuvausapua aiemmin valmistuneen villatakin kuvaamiseen karjalaistalon parvekkeella.

Olin saanut lahjaksi vanhaa Helsingin villakehräämön Koti- lankaa. Lahjoittaja kertoi saaneensa langan sukulaisensa sukulaiselta, jolla oli ollut alunperin lankakauppa Viipurissa. Evakkoretken päätteeksi kauppa siirtyi Hämeeseen. Eläkkeelle jäätyään kauppias oli antanut langat sukulaiselleen, joka sitten antoi ne eteenpäin innokkaalle neulojalle, joka puolestaan lahjoitti langat miulle. Lahjoittaja epäili lankojen olevan jopa '40-luvulta. Langan vyötteessä ei ole mitään tietoja langasta. Olisi mukavaa saada tietää, kuinka vanhasta langasta on kyse.
 Malliksi löytyi Laineen ensimmäisestä numerosta Lanes-villatakki. Takki neulottiin ylhäältä alaspäin, kaulus ja nappilistat viimesenä. Malli on yksinkertaisen tyylikäs ja tulen varmasti pitämään takkia paljon. 
Neuloessa ihailin langan syvän punaista väriä, kaupallisissa langoissa ei tällaisia sävyjä nykyään ole. Lanka tuntui käsissä ihan hyvältä, mutta kun ensimmäisen kerran sovitin takkia, huomasin, että se onkin aika karkea. Tämän takin alla pitää olla kunnon pusero, jotta voin sitä pitää. 

Pesin valmiin takin. Siitä lähti valtavasti väriä ja se haisi pahalle ( ei kuitenkaan lampaalle). Onneksi hajua ei ole ole kuivassa takissa. Pesen neuleet aina, koska epätasaisuudet häviävät ja neulos näyttää tasaiselta ja siistiltä. Tällä kertaa niin ei käynyt. Pesun jälkeen epätasaisuudet olivat yhä näkyvissä. En usko, että neuloin huolimattomammin kuin yleensä, luulen että kyseessä on langan ominaisuus.
Takin napit olin ostanut muutama vuosi sitten käydessäni Taivalkoskella Jalavan kaupassa (kannattaa lukea artikkeli kaupan historiasta). Vanha lanka ja vanhat napit sopivat hyvin yhteen. 

Tällä kertaa en joutunut purkamaan yhtään, mikä on ihmeellistä. Miulla olisi kauhea himo neuloa lisää villatakkeja, mutta ensin puikoilta ja koukulta pitää valmistua Kalevala CAL -peitto ja Sukka Finlandian sukat.

5 kommenttia:

 1. Kaunis ja kauniinvärinen villatakki!

  VastaaPoista
 2. Herramunjee, todellista vuosikertalankaa!!!!
  Vaan siinä sen näkee, luonnonkuitu on ihan parata (ja ehkä muutama koipallo siinä sivussa)!
  Lankaan istuu kivasti klassinen malli.

  VastaaPoista
 3. Vanha lanka sai arvoisensa käyttötarkoituksen. Napitkin sopii just tosi hyvin.

  VastaaPoista
 4. Todella upeanvärinen takki! Uskomatonta, että niin vanhaa lankaakin löytyy vielä.

  VastaaPoista